Ihmisen käyttöohjeet: Voimassa 2020-luvullakin (Mailis Janatuinen)

29,00 

Kymmenen käskyä – elämän oma laki, ”ihmisen käyttöohje.”

Ihmisen käyttöohjeet: Voimassa 2020-luvullakin, uusittu ja täydennetty versio jo klassiseksi käyneestä kirjasta toteaa saman kuin aiemminkin: Rikkoessamme kymmentä käskyä vastaan potkaisemme omaan nilkkaamme. Kunnioitus käskyjä kohtaan tuo elämään siunausta.

Maailma ja sen moraalikäsitykset tosin ovat muuttuneet kirjan ensimmäisestä julkaisusta 2000-luvun alussa. Tuolloin suurin osa Suomen aikuisväestöstä todennäköisesti kykeni luettelemaan ainakin osan kymmenestä käskystä. Miten kävisi tänään, jos keskiverto kaksikymppiseltä kysyttäisiin käskyistä?

Raamatun kymmenen käskyä on annettu meille rakkaudesta. Ne puhuvat ennen kaikkea siitä, miten Jumalaa ja lähimmäistä rakastetaan oikein. Asia ei ole niin kuin usein ajatellaan: jos rakastat, saat tehdä, mitä haluat. Moni on luullut rakkaudeksi sellaista, mikä myöhemmin on osoittautunut itsekkyydeksi tai jopa hyväksikäytöksi. Lukemattomia ovat ne sydänhaavat, jotka ihmisiin on ”rakkauden” nimissä isketty. Vain se, joka rakastaa lähimmäistään kymmenen käskyn mukaisesti, rakastaa häntä oikein.

Käskyt ahdistavat meitä – ja niin niiden on tarkoitus tehdäkin. Ne osoittavat meille, ettemme ole niitä hyviä tyyppejä, joita ehkä luulimme olevamme. Mutta jos kiellämme vikamme, pysymme samoina vaikeina lähimmäisinä hamaan hautaan asti. Vain totuus voi tehdä meidät vapaiksi. Vain synnintunto voi vetää meidät sen Armahtajan luo, joka tuli tähän maailmaan kantamaan jokaisen ihmisen syntien rangaistuksen. Siksi tämän kirjan kaikki luvut päättyvät kuvaukseen siitä, miten Jeesus haluaa tehdä ”autuaan vaihtokaupan” kulloinkin kyseessä olevan käskyn rikkojan kanssa.

Mailis Janatuinen (FM, TM) on eläkkeellä oleva Japanin-lähetti ja kirjailija, sittemmin TV:stä ja radiosta tuttu julistaja. Janatuinen on julkaissut pitkälle yli kolmattakymmenettä kirjaa

Varastossa