Kantapään kautta – Mustapha Morokosta (Riitta Tolonen)

28,00 

Mustapha Aabas tuli Pohjanmaalle 15-vuotiaana. Hän ei ollut koskaan käynyt marokkolaisen kotiseutunsa ulkopuolella. Auringonpaisteinen, meluisa elämä Marokossa vaihtui Suomessa marraskuun kylmään pimeään hiljaisuuteen. 

Mustapha oli tutustunut Marokossa lomailleisiin suomalaisiin, jotka arvelivat, että synnynnäisen jalkavamman takia ontuvalla pojalla tuskin on tulevaisuutta Marokossa. He päättivät selvittää, voitaisiinko häntä auttaa Suomessa.

Suomessa lähes kahdenkymmenen vuoden, monien leikkausten ja hoitojen jälkeen alettiin puhua amputaatiosta. Rasituksessa tulehtuvaa kantapäätä ei saatu kuntoon. Mustapha ei käyttänyt näitä vuosia sen odottamiseen, että jalka tulisi kuntoon tai kivuttomaksi. Sisukas mies on valmistunut maanviljelijäksi maaseutuopistosta ja useampaan ammattiin sen jälkeen. Vain opiskelut ja sairauslomat ovat katkaisseet 18-vuotiaana aloitetun työelämän.

Fyysisen kivun lisäksi nuori mies on kokenut paljon sisäistä kipua.”Monesti minulla oli sellainen tunne, että joku on heittänyt minun elämäni merkityksen avaimen valtamereen, mistä sitä ei löydä kukaan.”

Se löytyi. Kuten myös vastaus kysymykseen ”Miksi minusta tällaisen teit?”

Mustaphan elämän tarina on koottu hänen omista muistoistaan ihmisistä, tapahtumista ja tunteista. Sitä täydentävät suomalaisen perheen näkökulmat. Muutamat nimet on muutettu.

Varastossa