Kuoleman lista DVD

19,00 

Kuoleman lista on saarijärveläisen Martti Takalon ohjaama ja tuottama draamallinen dokumenttielokuva, joka käsittelee natsien valtaannousua Saksassa 1930-luvulla ja juutalaisvainojen kehittymistä holokaustiin saakka. Elokuva kuvaa myös Suomen valtiojohdon suhtautumisesta SS-valtakunnanjohtaja Heinrich Himmlerin esittämään luovutuspyyntöön kesällä 1942.

Päähuomion saa kuitenkin juutalaispakolaisten elämä Suomessa vuosina 1938-1942 ja valtiojohdon suhtautuminen heidän luovutuksiinsa syksyllä 1942. Juutalaispakolaisten kokemuksia seurataan veljesten Stefan ja Georg Kollmannin näkökulmasta. He saapuivat Suomeen Itävallasta, jonka Saksa oli miehittänyt aiemmin. Kun Suomi joutui sotaan, juutalaispakolaisten olot maassamme huononivat. Veljekset muiden pakolaisten tavoin joutuivat työleirille ensin Sallaan, sitten Kemijärvelle ja lopuksi Kotkan eteläpuolella olevalle Suursaarelle.

Valpon natsimielinen päällikkö hallituksen sisäministerin suostumuksella suunnitteli omavaltaisesti juutalaispakolaisten luovutuksia Saksaan syksyllä 1942. Tämä salahanke paljastui, mutta siitä huolimatta he ennättivät luovuttaa kahdeksan juutalaista Saksan Gestapolle. Näiden kahdeksan joukossa oli Georg Kollmann, hänen vaimonsa ja 1,5-vuotias lapsensa.

Elokuvan tavoitteena on tuoda näkökulma, joka vastustaa antisemitismiä ja rohkaisee seisomaan juutalaisen kansan rinnalla ja tukena.

Elokuva on kuvattu vuoden 2023 aikana, kuvauspäiviä 24 kpl. Kuvaajana on toiminut Juha-Pekka Paananen. Asiantuntijana on Kansan Raamattuseuran kouluttaja Olli Seppänen (kapteeni evp). Musiikista vastaa Jani Utriainen ja puvustuksesta, maskeerauksesta ja kuvituksista puolestaan Jutta ja Monja Takalo.

Varastossa

Osasto: