Rikonko vai rakennanko sanoillani? (Jouni Lallukka)

24,00 

Sosiaalisen median keskustelupalstat ja yleinen keskustelukulttuurimme ovat viime aikoina ylikuumentuneet. Ihmiset lyövät toisiaan verbaalisesti yhä julmemmin.

Kristitytkään eivät tunnu tässä kohden olevan poikkeus. Käyttämillämme sanoilla on suuri vaikutus. Rikkovat sanat satuttavat syvältä ja voivat jättää jopa vuosikymmenien mittaiset arvet herkkään sisimpään. Rakentavat sanat puolestaan kannattelevat toisinaan erittäin vaikeidenkin elämänvaiheiden yli.

Mitä ovat rikkovat tai rakentavat sanat ja miten ne määritellään?

Kirjassa tarkastellaan aihetta sekä Raamatun tapauskertomusten että ajankohtaisten konkreettisten esimerkkien pohjalta. Myös Jeesuksen opetuslapset syyllistyivät harkitsemattomiin kannanottoihin, jotka muistuttavat yllättävän paljon sosiaalisen median myrkyllistä ilmapiiriä. Kirjan johtopäätös on se, että aidosti rakentavat sanat saavat aina alkunsa jumalallisesta, epäitsekkäästä ja pyyteettömästä agape-rakkaudesta, joka sitoutuu jumalalliseen totuuteen.

Tämän kädessäsi olevan kirjan ajankohtaisuutta ja tarpeellisuutta on harvinaisen helppo perustella. Sen syntyvaiheessa Suomessa käytiin julkista keskustelua, jonka aiheena oli sanojen käyttö, merkitys ja vaikutusyhteys. Media kaivoi esiin poliitikkojen vuosien takaisia kirjoituksia, joiden sanavalinnat nostivat yhteiskunnallisen myrskyn, joka koetteli jopa maan hallituksen asemaa. Teos käsittelee aihetta, josta tarve huomioon ottaen on tarjolla hämmästyttävän vähän suomenkielistä kristillistä opetuskirjallisuutta. Teol. kand. Jouni Lallukan kirja täyttää mainiosti tämän tarpeen. Sen lukeminen – ja kirjan nimessä olevaan kysymykseen vastaaminen – johtaa lukijan hyödylliseen ja terveelliseen itsetutkisteluun.”

– Leevi Launonen KT, kirjailija, RV-lehden ent. päätoimittaja

Varastossa